Wonen of werken in België

werkendWanneer je erover denkt om voor een langere periode naar België te gaan, is het lang niet in alle gevallen nodig om je Nederlandse verzekering aan te houden. Dit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, en het hebben van een betrouwbare verzekeraar is dan ook belangrijk..

Waar dien je je te verzekeren?

Wanneer je naar België gaat emigreren die je sociaal verzekerd te zijn, hoe en waar dit moet gebeuren is weer verschillend per persoon. Wanneer je in België gaat wonen en werken is een verzekering in België en verplichting, wanneer je echter in België gaat wonen maar nog inkomen zult krijgen uit Nederland dan kan je je Nederlandse verzekering aanhouden (indien gewenst). Het is wel verstandig om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen over het behouden van een Nederlandse verzekering, het afsluiten van een verzekering in België kan namelijk handiger zijn en voordeliger uitvallen.

De aanbieders

Ook in België zijn er net als in Nederland verschillende aanbieders van verzekeringen. Deze zijn in België te onderscheiden in de zogenoemde bank-verzekeraars en de zuivere-verzekeraars. De bank-verzekeraars bieden naast de financiële zaken ook andere verzekeringsproducten aan. De zuivere-verzekeraars kan je vergelijken met de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen, deze bieden uitsluitend verzekeringspakketten aan. Welke aanbieder het beste is voor jou, kan je enkel zelf beslissen. Wel is het aangeraden om alle mogelijkheden goed door te nemen, en de verschillende opties goed te vergelijken. Net als bij de Nederlandse basisverzekering zijn er binnen België ook grote verschillen te vinden tussen de aanbieders. Voor je zorgverzekering 2016, is het dan ook belangrijk of je nu woonachtig bent in Nederland of België om rond te kijken alvorens je je ergens verzekerd, of verzekerd blijft bij dezelfde verzekeringsmaatschappij.